RUTA 3 DIES LLARGA

 

Coll de Jovell Btt

 

RUTA 3 DIES LLARGA

L’opció de 3 dies és una bàsica «exploració» dels voltants de l’Pedraforca, afegint un magnífic tram per la Serra d’Ensija (la que queda davant de l’Pedraforca). Amb un recorregut total de 172,43 km i 5.442 metres de desnivell acumulat fa un tour de Guardiola a Tuixent passant per Fumanya i Fígols. L’itinerari recorre alguns dels llocs més característics de la zona. El primer dia recorre la falda sud de l’Cadí i de l’Moixeró com la Via Nicolau, Josa de Cadí, al Collell, Coll de Jovell … El segon dia passa pel Coll de la Trapa, Moripol, Coll de Pradell, els magnífics jaciments de Fumanya , entre d’altres indrets. I finalment el tercer dia, amb el recorregut més fàcil, per Saldes, Vallcebre, els impressionants Cingles de Vallcebre o la singular ermita de Sant Ramon…

La ruta comença amb el sopar i l’allotjament la nit prèvia (inclòs en el preu) a Guardiola de Berguedà.

 

PRIMER DIA.

67,20 km. 2.200 m. desnivell acumulat Positiu.

Fornols BttL’inici de la ruta, després d’un bon esmorzar, és un llarg tram de fàcil i divertit sender ascendent: la Via Nicolau fins a l’ermita romànica de Sant Joan de l’Avellanet. Després d’un preciós tram de bosc s’arriba finalment a al Coll de la Bena. A més de 1.400 metres, es fa una bonica volta per Gisclareny. D’aquí fins a Coll de Torn el paisatge anirà canviant entrant en un territori d’extenses pastures d’alta muntanya, entre boscos de pi negre.  El Pedraforca es mostra definitivament, vist des de la seva vessant nord a partir de al Coll de Font Cerdana. I es seguirà veient fins més enllà del Collell, passat el Coll de Torn, a 1915 metres, el punt més alt de tota la ruta. El descens continua fins als entorns de Josa de Cadí, un preciós poblet enclavat entre frondoses muntanyes.

La segona ascensió, fins al Coll de Jovell, a gairebé 1.800 metres, serà l’última gran ascensió del dia, encara que molta més fàcil i curta que la de Coll de Torn. El paisatge fins al Molí de Fórnols canvia totalment a mesura que la ruta va descendint, sobretot a partir de Cornellana. I fins i tot apareixen alzines més enllà de Fórnols.

La ruta finalitza amb un últim tram de preciós i espès bosc -de vegades una mica riberenc- fins a Tuixent.

 

SEGON DIA

51,89 km. I 1.901 m. desnivell acumulat Positiu

La ruta comença amb un preciós tram en el qual destaca la immensa varietat plantes, sovint senyalitzades al llarg de el camí. De fet, Tuixent és conegut per les Trementinaires. La ruta ascendeix fins al Coll de Mola, on aviat apareixerà la silueta de la màgica muntanya. Però no baixa fins a Gósol, sinó que ascendeix per uns preciosos paisatges que ens permetran gaudir d’unes magnífiques vistes fins a Moripol, un dels trams més bonics de tota la ruta. Passat Feners un petit sender -no sempre ciclable- porta al Coll de la Trapa. Aquí comença un dels trams més mítics de la ruta: l’ascensió a Coll de Pradell, que permet gaudir d’unes magnífiques vistes del vessant sud de l’Pedraforca.

A partir d’aquí, sobresurten dos elements fins més enllà de Vallcebre. D’una banda, les ruïnes de les diferents explotacions mineres que durant anys van donar empenta a Berguedà. I d’altra, els diversos jaciments paleontològics (principalment d’enormes petjades de dinosaures). Amb aquest extraordinari entorn, la ruta continua fins a la Fígols passant pel principal jaciment: el Centre d’Interpretació de Fumanya.

 

TERCER DÍA

53,34 km. I 1.341 m. desnivell acumulat Positiu

L’etapa final és la més fàcil, sobretot per la seva menor desnivell. Comença descendint fins més enllà de Sant Coneli, un antic poble miner. Després de passar la dura ascensió dels Cingles de Vallcebre s’arriba a Vallcebre per un entorn meravellós. Passada una segona ascensió fins al Coll del Morro Negre, la ruta descendeix per un bell paisatge d’una magnífiques vistes del  Pedraforca fins a Saldes.

A partir de Saldes, la ruta és principalment de baixada (amb algun pujadot) seguint la llera de la Riera de Saldes. Rodant amb el Pedraforca sempre darrere nostre fins als entorns del Serrat de Pujalt, l’itinerari es desvia cap a l’església de Sant Climent per baixar, finalment, després del Collet, fins al llit de l’Llobregat per arribar a Guardiola.

Open chat
T'ajudem?
Powered by