RUTA 3 DIES LIGHT

 

Pedraforca Gisclareny

RUTA 3 DIES CURTA

L’opció de 3 dies curta o «light» és una opció bàsica i reduïda de la «exploració» dels voltants de l’Pedraforca, amb una petita escapada, preciosa, cap a Vallcebre. Amb un recorregut total de 140,18 km i 4.444 metres de desnivell acumulat fa un tomb de Guardiola a Tuixent, pel nord de l’Pedraforca, el primer dia. El segon, pel vessant sud, cap a Vallcebre amb unes magnífiques vistes de l’massís. I el tercer, de Fígols a Guardiola passant per Saldes. L’itinerari recorre alguns dels llocs més característics de la zona: la Via Nicolau, Josa de Cadí, Saldes, El Collell, el vermellós Coll de la Trapa, … amb un recorregut més reduït que en l’opció llarga. El primer dia és una etapa més curta però exigent per la falda sud de l’Cadí-Moixeró. El segon és més curt però amb menys desnivell pel vessant nord de la serra de l’Verd i la Serra d’Ensija. El tercer, encara que és més llarg, és el que té menor desnivell.

La ruta comença amb el sopar i l’allotjament la nit prèvia (inclòs en el preu) a Guardiola de Berguedà.

 

PRIMER DIA.

46,84 km. 1.616 m. desnivell acumulat Positiu.

L’inici de la ruta, després d’un bon esmorzar, és un llarg tram de fàcil i divertit sender ascendent: la Via Nicolau fins a l’ermita romànica de Sant Joan de l’Avellanet. Després d’un preciós tram de bosc s’arriba finalment a Coll de la Bena, ja per sobre els 1.400 metres, fent una bonica volta per Gisclareny. D’aquí fins a Coll de Torn el paisatge anirà canviant entrant en un territori d’extenses pastures d’alta muntanya, entre boscos de pi negre, tan característics dels Pirineus. El Pedraforca, que ha anat apareixent puntualment al llarg de la ruta es mostra definitivament, vist lateralment des de la seva vessant nord a partir del Coll de Font Cerdana. I seguirà veient-se fins més enllà del Collell, passat el Coll de Torn, a 1915 metres, el punt més alt de tota la ruta. El descens continua fins als entorns de Josa de Cadí, un preciós poblet enclavat entre frondoses muntanyes.

La ruta finalitza amb un últim tram, molt curt de carretera fins a Tuixent.

 

Coll JovellSEGON DIA

40,00 km. I 1.487 m. desnivell acumulat Positiu.

La ruta comença amb un preciós tram en el qual destaca la immensa varietat plantes, moltes d’elles senyalitzades al llarg de el camí. No en va, Tuixent és conegut per les Trementinaires. La ruta ascendeix fins al Coll de Mola, on aviat apareixerà la silueta de la màgica muntanya, abans d’arribar a Gósol. En aquest bonic poble, situat als peus d’un impressionant castell, va estar vivint Pablo Ruiz Picasso durant una temporada. I aquí comença un petit tram de carretera fins a l‘Espà i ja per camins, amb algun tram més de corriol, fins al Coll de la Trapa.

Llavors comença un dels trams més mítics de la ruta: l’ascensió al Coll de Pradell, que permet gaudir d’unes magnífiques vistes del vessant sud de l’Pedraforca.

A partir d’aquí, sobresurten dos elements fins més enllà de Vallcebre. D’una banda, les runes de les diferents explotacions mineres que durant anys van donar una bona empenta al Berguedà. I de l’altra, els diversos jaciments paleontològics d’enormes petjades de dinosaures. De fet, en aquest extraordinari entorn, es continua fins a la Fígols passant pel més importantl: el del Centre d’Interpretació de Fumanya.

 

TERCER DIA

53,34 km.  1.341 m. desnivell acumulat Positiu

L’etapa final és la més fàcil, sobretot per la seva menor desnivell. Comença descendint fins més enllà de Sant Coneli, un antic poble miner. Després de passar la dura ascensió dels Cingles de Vallcebre s’arriba a Vallcebre per un entorn meravellós. Passada una segona ascensió fins al Coll del Morro Negre, la ruta descendeix per un bell paisatge d’una magnífiques vistes de l’Pedraforca fins a Saldes.

A partir de Saldes, la ruta és principalment de baixada (amb algun pujada) seguint la llera de la Riera de Saldes. Rodant amb el Pedraforca sempre darrere nostre fins als entorns del Serrat de Pujalt, l’itinerari es desvia cap a l’església de Sant Climent per baixar, finalment, després del Collet, fins al llit de l’Llobregat per arribar a Guardiola

Open chat
T'ajudem?
Powered by